forbud

Kong Magnus (1161-1184) fikk følgende inn som et tillegg i Gulatings- loven. I Frostatingslovens bolk V ("Om ymse emne") står det :" Dei menn som let livet sitt for stuld og ransferd, anten dei ranar på skip eller på land, og likeins dei som let livet på grunn av mord og troll- skap, spåferder og utesete (les : utesitting), nattestider for å vekkje opp troll med det fremja heidenskap (....), og likeins er det med trollkarar, alle slike menn er ubotamenn og har spilt eige og rettstrygd".

Ein ubotamann er en mann som hadde tapt både fred, gods og odelseigedom. Vern fra lovverket gjaldt ikke lenger ham. Likevel kunne kongen vise miskunn.


Den nye Gulating kristenrett fordømmer også utesitting sterkt. Galdr, trolldom, spådommer, utesitting i lunder eller på hauger, oppvekking av den døde i haugen var forbrytelser mot Den Hellige Kirke. Hadde man
bedrevet utesitting måtte man skrifte for en biskop og ikke en vanlig prest, heter det i skriftebudene til Torlak biskop på Skâlholdt i Island på slutten av 1100-tallet. Skikken med å sitte ute med henblikk på å få visjoner og bli vis, slik at man kunne spå, må ha verdt særdeles seiglivet både i Norge og på Island. Kirken sanksjonerte hardt mot dem som drev med den slags trolldom. Alt dette tyder på at visjoner og divinasjoner var meget sentrale aktiviteter innenfor den hedenske praksis.

 

Teksten er stort sett hentet i fra Britt Sollis gode bok "seid" og wikipedia.

vision quest vs.utesitting

 "Innledning med despachoseremonien gjorde en flott ramme rundt arrangementet og gruppen. Takknemlighet, kjærlighet, fred og glede var noen av følelsene som" farget "begynnelsen på denne lille,

kjølige sommernatten. Jeg må innrømme at jeg var spent på om kulden og regnet var  som forventet. En kombinasjon som jeg vet kan tvinge fokus bort fra sin egen prosess, men heldigvis forble jeg tørr og varm hele natten. Jeg kunne dermed nyte klarheten den kvelden. Med rolig puls og lave skuldre. Jeg slappet ordentlig av så det var noen herlige, rensende timer. Jeg følte at jeg jobbet med intensjonene for utesittingen hele natten selv om jeg gikk ut og inn i søvnstadie. Dette var ikke min siste utesitting ! Jeg er veldig takknemlig for denne erfaringen, og takker Tom & Von sååå mye for å ledet oss gjennom denne erfaringen, og for min del, en ny herlig opplevelse. Anbefales ! "

"Hanne" - første gang på utesitting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utesitting 011JPG.JPG

+47 900 61 597 / +47 466 54 889

© Photos Tom Engelbrecht and Von Engelbrecht    /   Webdesign : Tom Engelbrecht