top of page

gode tips !

...vi anbefaler

BØKER

& ANNEN LITTERATUR

SJAMANISTISK  RELATERT  LITTERATUR

Sacred Hoop 001.jpg

SACRED HOOP MAGASIN

Sacred Hoop et magasin som kommer ut minst 4 ganger pr. år. Sendes som pdf-fil på mail. Er i farger. Flott design og masse interessant info om kulturer, sjamanistisk og spirituell praksis.

Koster ca 150,- NOK for 2 år (!) og er på engelsk.

Utgis av Nicholas Breeze Wood. En kunnskapsrik kar som har praktisert sjamanisme i nærmere 40 år. Han har også gitt ut en knallbra podcast (3world shamanism) og flere sjamanistiske bøker. Dette magasinet anbefales på det varmeste.

Bhola 001.jpg

BHOLA BANSTOLA 

Bhola Banstola har gitt ut boken "The Nepalese Shamanic Path" som da omhandler nepalsk sjamanisme i praksis. I boken lærer man i detalj hvordan man kan jobbe sjamanistisk. Mange gode trommereiser man kan dra på. Vi har selv vært på workshop med Bhola (og Nicholas Breeze Wood som utgir Sacred Hoop magasine) på Island for noen år siden. Der Breeze Wood var assistenten til Bhola. Vi opplevde Bhola som ekte vare. Masse kunnskap som han har nedarvet fra sin far og farfar. 

Bhola and von.jpg
Bhola and wood.jpg

Foto : Tom Engelbrecht

Om THE NEPALESE SHAMANIC PATH (2019)

Dette er en glimrende bok om de sjamaniske åndelige praksisene i Himalaya delt av en den 27. generasjons nepalesiske sjamanen Bhola Banstola. Det er få steder i vår verden hvor sjamanistiske tradisjoner har blitt bevart i sin opprinnelige kontekst og form. Nepal er et av disse sjeldne og spesielle stedene. I skyggen av Himalaya blir nepalesiske sjamaner, kjent som dhamis eller jhankris, fortsatt konsultert for helbredelse og spådom, samt for å gi trøst og opprettholde harmoni. Etter det ødeleggende jordskjelvet i Nepal i 2015, bestemte sjamanlæreren Evelyn Rysdyk og 27. generasjons dhami Bhola Nath Banstola at det var på tide å sikre nepalesisk sjamanistisk kunnskap for fremtidige generasjoner ved å utgi praksisen i en bok. Med denne omfattende, erfaringsbaserte guiden til de eldgamle åndelige tradisjonene i Nepal, presenterer Rysdyk og Banstola trinnvise instruksjoner for autentisk Himalaya-sjamanpraksis, inkludert teknikker for fysisk og åndelig helbredelse, sjamaniske reiser og avanserte seremonier, som Kalchakra Katne , et sjamanistisk ritual for å fjerne giftige energier fra et individ. De inkluderer øvelser for å hjelpe deg å møte forfedrene i din sjamanistiske avstamning, teknikker for å bruke stemmen din som et sjamanistisk verktøy, og praksis for å forhandle åndeverdenen trygt. Illustrert med bilder og Rysdyks kunstverk, utforsker boken også historien til Nepal, dets kultur og myter, og de ulike måtene nepalesiske sjamaner tjener sine lokalsamfunn. Denne veiledningen er skrevet spesielt for å dele den tradisjonelle Himalaya-sjamanistiske metoden med den vestlige verden, og bevarer ikke bare disse eldgamle læresetningene, men avslører også hvordan de fortsatt er relevante i den moderne verden.

sarangerel 001.jpg

SARANGEREL ODIGON (døde I 2006)

Searangerel vokste opp i USA og ble tiltrukket av den sjamanistiske tradisjonen. Hun vendte i 1991 tilbake til sitt forfedres hjemland i Tunken-regionen i Sør-Sibir for å studere med tradisjonelle buryat-sjamaner. Hennes første bok, "Riding Windhorses", ga en introduksjon til den sjamanistiske verdenen i Sibir. "Chosen by the Spirits" går dypere inn i det personlige forholdet mellom den sjamanistiske studenten og hans eller hennes "åndsfamilie". Sarangerel forteller om sin egen reise inn i sjamansk praksis og gir den seriøse studenten praktiske råd og praktiske teknikker for å gjenkjenne og anerkjenne et sjamansk kall, ønske velkommen og legemliggjør åndene, reise til åndeverdenen og helbrede både mennesker og steder.

Dette er skikkelig Buryat sjamanisme i praksis. Det som gjerne betegnes som sibirsk sjamanisme. Den kvinnelige sjamanen Sarangerel ga ut 2 fantastiske bøker før hun forlot mellomverden. Når det gjelder hvordan man kan praktisere sjamanisme finner man knapt tilsvarende gode bøker. Bøkene heter "Riding Windhorse" og "Chosen by the Spirits". De får du rundt 200,- pr stk på norske nettbokhandlere (som feks adlibris).

Riding windhorse.jpg

Om RIDING WINDHORSE (2000)

Boken gir en grundig introduksjon til mongolsk og sibirsk sjamanistisk tro og praksis, som frem til Sovjetunionens sammenbrudd var forbudt å praktisere. Inkluderer ritualer for helbredelse og spådomsteknikker.I tradisjonell mongolsk-buryatkultur spiller sjamaner en viktig rolle i å opprettholde tegsh, "balansen" i samfunnet. De gir råd om måtehold i ens handlinger og ærbødighet for den naturlige verden, som de ser på som mor til menneskeheten. Mongolere tror at hvis naturressurser blir tatt uten å takke åndene for det de har gitt, vil disse ressursene ikke bli erstattet. I motsetning til mange andre kulturer hvis sjamanistiske tradisjoner ble undergravd av moderne sivilisasjon, er sjamaner i de avsidesliggende områdene i Sør-Sibir og Mongolia fortsatt voktere av miljøet, samfunnet og den naturlige orden." Riding Windhorses er den første boken skrevet om mongolsk og Sibirsk sjamanisme av en sjaman som er trent i den tradisjonen. En grundig introduksjon til mongolsk/sibirsk sjamanistisk tro og praksis, den inkluderer praktisk kunnskap om de grunnleggende ritualene og ulike helbredelses- og spådomsteknikker. Mange av ritualene som er beskrevet her har aldri blitt publisert og er den direkte læren til forfatterens egne sjamanmentorer.

Chosen by the spirits.jfif

Om CHOSEN BY THE SPIRITS (2001)

Denne boken inkluderer hvordan man kan få forståelse og hvordan man praktiserer tradisjonelle sibirske ritualer, meditasjoner og spådomsteknikker som aldri tidligere har vært publisert. Sarangerel viser deg hvordan du kan gjenkjenne kall fra åndene. Du kan også få innsikt i tradisjonell visdom samt hvordan du skal samarbeide med personlige åndehjelpere for å fremme helbredelse og balanse i et fellesskap. Sjamanens hensikt er å helbrede og gjenopprette balanse i samfunnet hans eller hennes ved å utvikle et samarbeid med åndeverdenen. Mongolsk sjamanistisk tradisjon fastholder at alle sanne sjamaner påkalles av åndene - men de som ikke er fra sjamanistiske kulturer kan ha vanskeligheter med å gjenkjenne kallet eller pleie det essensielle sjamanistiske forholdet til sine åndhjelpere. Buryat-sjamanen Sarangerel har skrevet Chosen by the Spirits som en guide for både nygynner og for den avanserte utøveren.

Michael Harner 002.jpg

MICHAEL HARNER (1929 - 2018)

Harner var en antropolog som begynte å lære om sjamanisme i 1956-57 mens han studerte med Shuar (Jívaro)-stammen i den ecuadorianske Amazonas, og begynte å praktisere sjamanisme under sitt opphold hos Conibo-folket i den peruanske Amazonas i 1960-61. Deretter returnerte han til Shuar for ytterligere praktisk trening i sjamanisme. Han ble anerkjent som en sjaman av urfolkssjamanene han jobbet med, inkludert de som tilhørte følgende folkeslag: Conibo og Shuar (tidligere Jívaro) i Sør-Amerika; Coast Salish, Pomo og Northern Paiute i det vestlige Nord-Amerika; innlandsinuittene og samene (tidligere samer) i Arktis; og tuvanene i Sentral-Asia.

lfThe way of the shaman 001.jfif

Om THE WAY OF THE SHAMAN / SHAMANENS VEJ (1980)

Dette er en bok vi anbefaler alle som tar våre kurs. Dette fordi vi praktiserer core-shamanism / kjernesjamanisme. Det var antropologen Michael Harner som introduserte vesten for denne type sjamanisme.  

I boken Harner gir en kort biografi om sine egne nybegynnererfaringer, deretter skriver han kort om historien rundt det med sjamanisme. Om hva det er, og om hvordan man kan starte å praktisere. Han fortsetter med å gi noen få øvelser for nybegynnere for å oppleve hvordan man skifter bevissthetstilstand. Man blir introdusert til hvordan man finner sitt kraftdyr etc. noen grunnleggende helbredelsesteknikker etc.

En av Harners grunner for å skrive denne boken er for å oppmuntre alle til dypere selvkunnskap. Ekte og viktig sjamanistisk kunnskap oppleves og erfares, og kan ikke oppnås fra noe annet eller av andre. Sjamanisme er tross alt i utgangspunktet en strategi for personlig erfaring og læring.  Harner forteller om hans erfaring om den sjamanistiske bevissthet. Hans opplevelser er som drømmer, men våkne som føles som ekte og der han igjennom trommereiser kan kontrollere handlingene sine. Mens han er i ikke-ordinærtilstand blir han ofte forbløffet over realiteten til det som presenteres. 

Boken er utrolig nok ikke oversatt til norsk. Men du finner den bl.a. på engelsk og på dansk.

Hule og univers.jfif

Om HULE OG UNIVERS (2014)

I 1980 banet Michael Harner vei for en vital fornyelse av sjamanismen med klassikeren The Way of the Shaman. I denne etterlengtede oppfølgeren er det himmelforestillinger, oppstigninger og sjamanistiske erfaringer av høyere virkeligheter som står i fokus. Hule og univers bygger på Michael Harners omfattende kunnskaper om sjamantradisjoner og mer enn 2500 skriftlige beretninger fra sjamanstudenter om deres opplevelser under sjamanistiske reiser. Harner viser at opplevelsene til disse studentene i stor grad er beslektede, og argumenterer for at de virkelighetene og hjelpeåndene de møtte, faktisk eksisterer. I boken gis det også en grundig innføring i kjernesjamanismens teknikker, slik at leserne selv kan gjøre sine egne sjamanerfaringer. Hule og univers er også Michael Harners tilbakeblikk på et rikholdig liv med fortellinger om møter med ulike urfolkstradisjoner, sjamaner og kjente personligheter som Carlos Castaneda, Allen Ginsberg og den samiske sjamanen Mikkel Gaup.

Boken er oversatt av den norske sjamanen Ailo Gaup som gikk i flere år i lære hos Harner.

Ailo Gaup.jpg

Om SJAMANSONEN (2011)

Sjamansonen er en bok om sjamanisme som en verdensarv, med samiske tradisjoner som utgangspunkt. Det er den første boken om samiske tradisjoner i et samtidsperspektiv, som en nåtidig praksis. I tillegg til å handle om sjamanteknikker, trommer og trommereiser, mytologi og healing er det også en personlig bok, en bok om en livsreise og om møtet med mytologiens verden. Dette er ikke en bok der man ikke lærer sjamanistiske metoder men en bok som åpner for det sjamanistiske tankesett. Boken er inndelt i korte kapitler med korte historier, gjerne selvopplevde. Dette er en bok vi anbefaler på det aller varmeste. 

 

AILO GAUP (1944 -2014)

Ailo Gaup har skrevet flere bøker. Vi vil anbefale alle men vil skrive kun litt om boka hans "Sjamansonen" som har betydd mye for mange sjamanistisk praktiserende her til lands.

Ailo hentet mye av sin sjamanerfaring hos Michael Harner som var en pioner i formidling av urfolks åndelige kunnskap. Ailo møtte og lærte av sjamaner fra mange himmelstrøk, og delte kunnskap om samisk kultur. Han ga oss et unikt perspektiv på hvordan sjamanisme som gammel kulturarv kan gi moderne mennesker dyp innsikt i eget liv og forbindelse til naturen på et åndelig plan. Hans egne røtter til naturens kraft var dype og sterke.

Sjamansonen.jpg
shamans-in-mongolia.JPG
turner 001.jpg

Om SKY SHAMANS OF MONGOLIA (2016) 

Av Kevin Turner

Boken "Sky shamans of Mongolia" tar for seg sjamanismen som  praktiseres i Mongolia i dag. Den er også full av historikk både når  det gjelder sjamanisme og Lamaisme (fra Tibetansk buddhisme). Sjamanismen var først ute i Mongolia - lenge før Lamaismen. I en  epoke langt tilbake historien ble sjamanene forfulgt og drept av lamaene. Mongolias spiritualitet ble da buddhistisk.

En stund etter den sovjetiske revolusjon i 1917 "invaderte Sovjet  Mongolia. Spiritualitet ble som følge av dette forbudt og mange tusener  av buddhistiske munker drept og klosterne deres ble ødelagt. Mange sjamaner ble også drept. Etter perestrojkaen, den sovjetiske oppmykningen,  rundt 1990 ble det lov med spiritualitet i Mongolia igjen og sjamanismen blomstret opp som aldri før.

Fra å være kun 10-20 stk. som praktiserte sjamanisme når Mongolia var invadert av kommunistene,  da selvsagt i den største hemmelighet, ble det etter 1990 årene plutselig tusenvis som begynte å praktisere det.  I dag regner man med at det er en 20.000 som praktiserer sjamanisme i Sør-Russland og Mongolia.

Om boken :

Du er kanskje en av dem som har lest den avdøde mongolske sjamanen Sarangerels knallgode bøker ("Riding windhorses"  og Chosen by the spirits") ? Denne boken suplerer Sarangerels bøker veldig godt. I "Sky Shamans of Mongolia" får man innsikt i sjamanismen igjennom flere intervjuer som Vi kan garantere deg at det er en utrolig interessant lesning. For å komme inn på mange av sjamanene måtte forfatter Kevin Turner (som også underviser i core-shaman / kjernesjamanismen) igjennom flere tester for  å bevise at han selv er en sjamanistisk praktiserende og vet hva det går ut på. Sjamanene åpner seg forteller om hvordan de praktiserer og tankesettet de jobber etter.

 

I Mongolia er det ikke nok med å kjøpe seg en tromme og ta seg et sjamanistisk grunnkurs for så å kalle seg for en sjaman (slik mange gjør i Norge). Her kan man ikke kjøpe seg en sjamantittel - man må virkelig bevise at man er sjaman. Man kommer ikke langt med diplomer for å si det sånn. Diagnoser, spådommer, healing etc må til enhver tid treffe blink, eller så er det kjapt over og ut med sjamankarrieren. 

En ting som er interessant er hvordan forfatteren beskriver sin personlige reise under feltarbeidet i Mongolia - om sine oppturer og nedturer samt hvordan det er å reise rundt i landet. Boken er lettlest (på engelsk) og blander gammel og ny tid på en ypperlig måte. Utgivelsen er seriøst feltarbeid proppfull med detaljer. 

Spirits from the edge.jpeg

Om SPIRITS FOR THE EDGE OF THE WORLD (2018)

av J. Van Ysslestyne 

Denne boken er en samling av muntlige sjamanistiske historier samlet fra 1994 til i dag. Det er Ulchiene er Manchu-Tungus-talende folk som ga ordet "sjaman" til verden. Disse menneskene har bebodd regionene i Amur-elven siden den neolitiske epoken. Deres muntlige historier forteller om deres tidligste begynnelse midt i Pleistocene-landskapet i det sørøstlige Sibir. Denne boken avslører den grunnleggende og omfattende læren om klassisk sjamanisme. Vidunderlige historier om fortryllede dyr, legender om den første forfedres sjaman, skapelseshistorier, naturmåter og det intime forholdet mellom mennesker og ånder utforsket og diskutert fra dyptgående samtaler med de eldste og siste gjenværende sjamaner fra Ulchi-folket.

Dette er en utrolig god bok for de som vil fordype seg mer i sjamanisme.

Dette er hel ved. Det kan høres rart ut men dette er en bok man blir glad i. Den er forholdsvis dyr for å være en bok på engelsk.. Den koster over 400 NOK.

DIVERSE  LITTERATUR

Kvinner som løper med ulver.png

Om KVINNER SOM LØPER MED ULVER (2008)

av Clarissa Pinkola Estés 

Dette er en veldig viktig bok for Von.

Villkvinnen er urtypen, kvinnenaturen. Hun forandrer seg ikke uansett kultur, tid og politisk system; hun er den livgivende kraft. Villkvinnen bærer bylter med legende urter. Hun bærer alt en kvinne trenger å være og vite. Hun har helsebot for alt. Hun bærer med seg myter og drømmer, ord og sanger, tegn og symboler. Hvem er Villkvinnen? Ut fra Jungs psykologi og muntlig fortellertradisjon er hun den kvinnelige sjel. Men hun er mer enn det: Hun er kvinnelighetens kilde. Hver og en av oss får en glødende celle fra henne med alle de instinkter og all den viten vi trenger i livet. I Kvinner som løper med ulver gir Clarissa Pinkola Estés oss fortellingene, de urgamle kilder til innsikt, våre formødres gaver til oss. Hun viser hvordan kvinnens vitalitet kan gjenoppvekkes ved hjelp av det hun selv kaller «psykisk-arkeologiske utgravninger» i de dypeste lagene av underbevisstheten. Clarissa Estés gjør bruk av myter fra mange kulturer; folkeeventyr, sagn og fortellinger som hun har valgt ut gjennom mange års forskning. Historiene er veivisere på en sti. De er der for at du skal lese dem, tenke over dem og følge dem så du blir fri og sterk og kan ha omsorg for deg selv, dyr, planter, barn, søsken, elskere og menn. Med denne boken får du hjelp til å finne de veiene som fører frem.

En ny jord.jpg

Om EN NY JORD (2010)

av Eckhart Tolle 

Dette er en veldig viktig bok for oss begge. Den har vi lest flere ganger hver for oss samt at vi har hatt høytlesning i sammen.

Akkurat nå er verden fylt av rasende sinte egoer. I En ny jord gir Eckhart Tolle oss et åndelig rammeverk som gjør at vi kan bevege oss ut over oss selv i den hensikt å gjøre denne verden til et bedre, mer utviklende sted å bo. Mens han knuser moderne ideer om ego og rettigheter, selvet og samfunn, løfter Tolle vekk sløret av frykt som har hvilt over oss det siste årtusenet, og Det finnes en vei ut av lidelsen - både for det enkelte individ og for menneskeheten som
En av vår tids fremste spirituelle lærere, Tolle, kaster sitt skarpe blikk på menneskehetens nåværende situasjon og viser oss at verdens problemer skyldes vår identifisering med egoet og dets stolthet og maktbegjær. Når vi avslører egoets spill og gir plass til den høyere bevisstheten i oss, skjer oppvåkningen av seg selv. Bevissthetens lys er alt som skal til. Vi er dette lyset.  

Den engelske tittelen på boken er "A new Earth" og hvis man søker på nettet kan finne diskusjoner mellom Tolle og Oprah Winfrey der de har rundt en times samtale rundt hvert kapittel - finnes nok på youtube enda. Ambefales.

Fire leveregler.jpg

DE FIRE LEVEREGLER

av Don Miguel Ruiz 

Dette er en enkel tynn bok vi stadig vender tilbake til.

For mange, inkl. oss, er dette en klassiker. Toltek visdom i praksis.

De Fire leveregler som kan bringe deg viktige, store steg mot personlig forvandling.

Vær ren i dine ord - Ta ikke noe personlig - La være å forutsette ting- Gjør alltid ditt beste...så enkelt...eller er det virkelig det ?

Ved å gjøre ditt beste å følge disse levereglerne kan du bryte med oppdragelsen som holder deg fanget i frykt. Du kan bygge opp vilje og tillit og kan avdekke ordenes sanne kraft.

De fire leveregler kan bli en håndbok i hvordan du bedre kan mestre ditt liv.

a-velge-glede.jpg

Om Å VELGE GLEDE

av Kay Pollack 

Mange har sett den svenske Oscarnominerte spillefilmen " Så som i himmelen". I den filmen "Gabriellas sång" ble så kjent og kjær for mange. Akkurat den filmen er laget av Kay Pollack. Forfatteren av denne perlen av en bok. En bok om å vokse og utvikles som menneske. Å velge Glede er en bok du bør lese når du føler at du vil noe mer med deg selv og ditt liv. Boken er full av øvelser i hvordan du kan skape et bedre liv for deg selv og de menneskene du møter. Hvordan du kan ha det bedre med deg selv og få det lettere i møte med andre mennesker, oppnå større indre balanse og nærvær, føle deg lykkligere og friere. Og, ikke minst, bli mindre sårbar. Å velge Glede gir deg verktøy som fører deg mot det å være "den du var ment å være". Tryggere og modigere, mer spontan og kraftfull. Dag for dag, uke etter uke. Ja, kort sagt; oftere føle glede i livet. Bruk boken som en arbeidsbok. Ha den med deg som en følgesvenn. Lev med den! Morsom, utfordrende og med fare for dype forvandlingsprosesser! En bok som ikke ligner noen annen. En bok som gir deg energi.

- FLERE BØKER KOMMER

bottom of page