top of page

                                     UTESITTING

forbud

Kong Magnus (1161-1184) fikk følgende inn som et tillegg i Gulatings- loven. I Frostatingslovens bolk V ("Om ymse emne") står det :" Dei menn som let livet sitt for stuld og ransferd, anten dei ranar på skip eller på land, og likeins dei som let livet på grunn av mord og troll- skap, spåferder og utesete (les : utesitting), nattestider for å vekkje opp troll med det fremja heidenskap (....), og likeins er det med trollkarar, alle slike menn er ubotamenn og har spilt eige og rettstrygd".

Ein ubotamann er en mann som hadde tapt både fred, gods og odelseigedom. Vern fra lovverket gjaldt ikke lenger ham. Likevel kunne kongen vise miskunn.


Den nye Gulating kristenrett fordømmer også utesitting sterkt. Galdr, trolldom, spådommer, utesitting i lunder eller på hauger, oppvekking av den døde i haugen var forbrytelser mot Den Hellige Kirke. Hadde man
bedrevet utesitting måtte man skrifte for en biskop og ikke en vanlig prest, heter det i skriftebudene til Torlak biskop på Skâlholdt i Island på slutten av 1100-tallet. Skikken med å sitte ute med henblikk på å få visjoner og bli vis, slik at man kunne spå, må ha verdt særdeles seiglivet både i Norge og på Island. Kirken sanksjonerte hardt mot dem som drev med den slags trolldom. Alt dette tyder på at visjoner og divinasjoner var meget sentrale aktiviteter innenfor den hedenske praksis.

 

Teksten er stort sett hentet i fra Britt Sollis gode bok "seid" og wikipedia.

vision quest vs.utesitting

VisionQuest (utesitting i Norge - en gammel norsk tradisjon) er en tradisjon fra fra. Mexico og Lakotaindiaerne. Indianaerne kaller den for vision quest. Den indianske måten å gjøre det på er å sitte ute i 4 døgn eller mer - som oftest uten mat og drikke, for å få visjoner. Vi gjør det som oftest på en enklere måte, vi sitter ute i naturen for en natt eller to. Å sitte der og føle naturens kraft i stillhet er en flott og effektiv måte å skaffe seg kunnskap på. Viktige svar vi trenger på vei fremover i livet, kan dukke opp. Vi anbefaler dette virkelig. Finn deg selv et hellig sted i naturen og sett deg i stillhet i det minste fra kveld til daggry.

 

Tilbake til Urkraften arrangerte utesitting på vegne av Sjamanistisk Forbund når bildene på denne websiden ble tatt. fra denne sommeren ser du en våt gjeng som hadde en visionquest i vind og regnvær 500 meter oppe i fjellet. Alle likte det og under kan du lese om deres ferske utesittingserfaring med egne ord.

 

Von startet utesittingen med en introduksjon til hvordan man utfører en despachoseremoni. 

                      Deretter var alle deltakerne med på å aktivt delta i seremonien.

Her var det noen gode øvelser for å holde varmen.

Ha en plan

Hvor lenge skal du være borte ? Gi familie og dine kjære beskjed om hvor du begir deg for å erfare utesittingen. Hvor de kan finne deg etc.

Seremoni

Hvis det føles rett for deg kan du starte med en seremoni der du fokuserer på det du skal jobbe med

på utesittingen. Du kan koble deg opp mot Åndeverden på mange måter. I mange tilfeller kan man bruke rasle og tromme til dette. På denne seremonien startet vi det hele med en offergaveseremoni (despachoseremoni).

Å tolke sine visjoner

Visjoner kan dukke opp på mange forskjellige måter. De kan dukke opp som bilder, lukt, symbolikk etc

Noe kan umiddelbart være vanskelig å forstå. Man kan trenge god tid for å få forståelse av det man har opplevd / erfart. Skriv derfor gjerne ned opplevelsene dine slik at du kan gå tilbake til notatene ved en senere anledning. 

Deltakerne opplevde forskjellig :

 

 

 

 

"Jeg hadde en veldig rik erfaring som har utviklet seg, og gitt mer og mer mening gjennom dagen. Første inntrykk av dere som arrangører var veldig seriøse og dyktige -og at det var en veldig betryggende og positiv energi under hele utesittingen. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har deltatt på dette".

- " Kari " - første gang på utesitting

«Det hele startet stille, med tanker som strømmet inn og ut. Til slutt kom jeg mer inn i tankene og følelsene rundt intensjonen jeg hadde satt for utesittingen. Underveis opplevde jeg en besluttsomhet som jeg ikke har følt før. Den var enormt sterk, faktisk så sterk at jeg måtte si det høyt! (elvelyden var heldigvis så høy at stemmen min ikke forstyrret de andre deltakerne) Etter dette var jeg rolig og avslappet og kunne nyte rensingen jeg følte elven gav meg. Det var en utrolig deilig opplevelse :-)

- "Lisbeth" - har vært på utesitting før

 "Innledning med despachoseremonien gjorde en flott ramme rundt arrangementet og gruppen. Takknemlighet, kjærlighet, fred og glede var noen av følelsene som" farget "begynnelsen på denne lille,

kjølige sommernatten. Jeg må innrømme at jeg var spent på om kulden og regnet var  som forventet. En kombinasjon som jeg vet kan tvinge fokus bort fra sin egen prosess, men heldigvis forble jeg tørr og varm hele natten. Jeg kunne dermed nyte klarheten den kvelden. Med rolig puls og lave skuldre. Jeg slappet ordentlig av så det var noen herlige, rensende timer. Jeg følte at jeg jobbet med intensjonene for utesittingen hele natten selv om jeg gikk ut og inn i søvnstadie. Dette var ikke min siste utesitting ! Jeg er veldig takknemlig for denne erfaringen, og takker Tom & Von sååå mye for å ledet oss gjennom denne erfaringen, og for min del, en ny herlig opplevelse. Anbefales ! "

"Hanne" - første gang på utesitting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utesitting 011JPG.JPG

Tom stortrives på utesittinger - denne natten var intet unntak.

Kurs 002.jpg
bottom of page