top of page

FÅ SUPERHELSE AV DADLER


⭐️ FÅ SUPERHELSE AV Å SPISE DADLER ⭐️

Mange forbinder julen med å kose seg med dadler. Hvis man går litt grundigere til verks og ser på hva dadler inneholder ser man fort at dette er noe man bør spise jevnlig hele året.

Dadler er frukten av palmer. Disse naturlige produktene inneholder kalsium, svovel, jern, kalium, fosfor, mangan, kobber og magnesium: alt er bra for helsen din.

Den har ikke bare god smak, den har mange fordeler for kroppen. De er en rik kilde til sunne fibre, mineraler og vitaminer og hjelper med forstoppelse, diaré og andre tarmproblemer.

De inneholder en masse oppløselige fibre. Løselig fiber er avgjørende for god fordøyelseskvalitet fordi det trekker vann inn i fordøyelseskanalen. Dette bidrar til å lindre forstoppelse. Kalium funnet i dadler kan også behandle urolig mage og diaré. Daler styrker også gode bakterier i magen.

Dadler inneholder også tanniner, en type naturlig forekommende antioksidant kjent som en polyfenol. Tanniner er kjent for å bidra til å forhindre celleskader og å ha anti-inflammatoriske egenskaper. De kan til og med bidra til å beskytte mot kreft.


KALORIER : 1 stk. tørket daddel gir deg ca 50 kcal (hvis du rengjør huset i 18 min er du forbrent daddelen 😊 ) 100 gram daddel gir deg 299 kcal.

Her er det som vil skje med kroppen din om du legger dette inn i ditt daglige kosthold. Anbefales å ta 3 stk dadler pr dag (150 kcal).


1) BRA FOR FORDØYELSEN

Dadler inneholder oppløselige fibre. Oppløselige fibre er viktige for god fordøyelse fordi de trekker vann til fordøyelseskanalen. Dette bidrar til å forhindre forstoppelse. Kalium i dadler kan også behandle magesmerter og diaré. De balanserer i utgangspunktet fordøyelseskanalen din. Dadler styrker også de gode bakteriene i magen. Dessuten er dadler svært fiberrike og har en mildt lakserende effekt, noe som kan være lindrende ved en eventuell forstoppelse.


2) STIMULERER HJERTET

Kalium i dadler reduserer risikoen for hjerneslag. Ved å legge dadler til i ditt vanlige kosthold, kan du redusere kolesterolet, LDL (lav tetthet lipoprotein). Dadler inneholder flere næringsstoffer som er viktige for hjertehelsen også. Dadler er rike på kalium, magnesium og vitamin B6. Disse mineralene jobber godt sammen for å fremme et sterkt hjerte- og karsystem. Kalium hjelper deg med å regulere de elektriske impulsene til hjertet, og hjelper generelt med natriumnivåer som kan være anstrengende for hjertet. Mens magnesium reduserer blodtrykket, samtidig som det bekjemper dårlig kolesterol, som innebærer at tilstrekkelige mengder med magnesium hjelper deg med å holde hjertet ditt avslappet og skjermet fra å bli overarbeidet. Til slutt så hjelper B6 med å bearbeide visse aminosyrer i blodet, som kan, når de er samlet, føre til en høyere risiko for hjerte- og karsykdommer. 30 gram med dadler kan inneholde opp til 5% av den anbefalte daglige mengden av disse livsviktige næringsstoffene.


3) ENERGIKILDE

Dadler er fylt med naturlige sukkerarter. Disse inkluderer fruktose og glukose. Dette gjør de til en perfekt ettermiddagsmat hvis man trenger en rask energiforhøyelse. Hopp over energibaren og spis et par dadler i stedet.


4) FORHINDRER ANEMI

Anemi er et vanlig problem blant de fleste. Dadler er en utmerket kilde til jern, så det hjelper til med å behandle anemi. Anemi kan gi en følelse av å være utmattet. Øk jernnivå med dadler.


5) REDUSERER KREFTFAREN

Dadler inneholder magnesium, mangan og selen. En diett rik på selen er kjent for å forebygge kreft. Disse mineralene er også viktige for å holde våre bein og blodet sterkt og sunt.

Dadler er proppfulle av næringsstoffer som har blitt koblet til å redusere forekomst av kreft hos mennesker. Fiber, for eksempel, har blitt koblet til mage- og tarmkreft. Et sunt kosthold kan generelt sett være et praktisk verktøy til å holde kroppen din kreftfri. Grønnsaker uten stivelse, frukt, sunne fettstoffer i nøtter og grønnsaker rike på lykopen, bidrar alle til et velbalansert kosthold med næringsstoffer som bekjemper frie radikaler og holder menneskeceller sunne. Dadler er en essensiell del av et slikt kosthold. Å bekjempe og forebygge kreft er noe som så og si alle er opptatte av. En måte du kan ta ansvar for det på er å få regelmessige kreft screeninger og ha et sunt kosthold – som inkluderer herlige dadler! Mange eksperter, inkludert Verdens Helseorganisasjon, oppfordrer til et sunt kosthold fullt av frukt og grønnsaker, med mindre behandlet mat og kjøtt, som den beste måten til å forebygge utvikling av kreft.


6) GIR DEG BEDRE SØVN

Det høres sikkert ut som det er for godt til å være sant. Men fordi dadler inneholder store mengder av aminosyren tryptofan, skal dadler gi deg bedre søvn. Stoffet produserer nemlig serotonin, hvilket stimulerer følelsen av lykke og gjør det lettere å sovne.


7) BRA FOR LEVEREN

Dadler er en naturlig kilde til grunnstoffet magnesium, som er godt for cellenes og leverens funksjon. Magnesium er et av de viktigste mineralene for kroppen. Kjerneekstrakt av dadler påvirker både leverfibrose og skrumplever.


8 ) KAN GI BEDRE SYN

Mangel på A-vitamin kan medføre infeksjon, natteblindhet, senere blindhet og til slutt død. Dadler inneholder masse A-vitamin som beskytter øynene dine.


9) BRA MOT ALLERGIER

Som en av få matvarer inneholder dadler både metylsulfonylmetan – organisk svovel – som er kjent for å ha god effekt på allergiske reaksjoner. Blant annet på typiske allergier som pollenallergi utløst av bjørk, gress og burot.


10) VITAMINER OG MINERALER

Dadler er en god kilde til kalium. Dette essensielle mineralet er viktig for:

  • Å bygge muskler

  • Å kontrollere væskebalanse

  • Å regulere hjerteslag og blodtrykk

  • Å beskytte mot hjerneslag og hjertesykdom

  • Fire dadler inneholder ca 668 mg kalium, eller 14 prosent av ditt daglige kaliumbehov.

En porsjon med dadler tilfredsstiller også rundt 12 prosent av ditt daglige behov for niacin, et viktig vitamin som kroppen bruker til å bryte ned mat til energi og for å bistå med nervefunksjon.

Dadler inneholder også en sunn mengde vitamin B-6, som kroppen bruker til å bygge muskler og gro hår og negler. De inneholder vitamin A, som er nødvendig for å beskytte øynene, huden og slimhinnene.

Dadler er også en utmerket kilde til jern, som inneholder omtrent 11 prosent av den anbefalte daglige mengden. Jern er viktig for å lage røde blodlegemer og hjelpe dem med å bære oksygen til cellene i kroppen din.


11) DADLER BIDRAR TIL VEKTTAP

Selv om de fleste følger en sunn diett for å gå ned i vekt, så finnes det omstendigheter der folk kan være nødt til å gå opp i vekt. Med over 400 kalorier per kopp med dadler, i tillegg til assorterte vitaminer, mineraler og rikelig med karbohydrater, kan dadler være en sunn måte å øke kaloriinntaket. Hvis, for eksempel, du er gravid eller lider av en sykdom som hypertyreose, kan det være du må sørge for at du konsumerer et høyere antall næringstette kalorier. Dadler er et velsmakende valg under disse – og andre – omstendigheter for å opprettholde en sunn vekt uten å ty til tomme kalorier.


12) REDUSERER PSORIASIS

Det flere som har hatt psoriasis som mener at de har fått redusert problemer med psoriasis etter kort tid etter å ha startet opp med å spise 3 stk. dadler daglig i noen uker.


13) BEDRER SKJELETTET, BLODET OG IMMUNSYSTEMET

Fordi dadler er rikt på magnesium, mangan og selen, er de også gunstige for helsen til skjelettet og immunsystemet. I en kombinasjon, er disse tre mineralene ansvarlige for å hjelpe til med å holde skjelettet vårt sterkt, og blodcellene våre velbalanserte og klare til å frakte næringsstoffer til alle celler og systemer i menneskekroppen. Skjeletthelse er en livsviktig, men ofte forsømt del, av vår generelle velvære. Når vi er unge danner kroppene våre nytt benmateriale raskere enn det bryter ned gammelt ben, og slik øker benmassen stadig. Vår benmasse når toppkapasiteten rundt 30-årsalderen. Etter det brytes benmassen ned raskere enn oppbygging av nytt ben, og slik mister vi alt i alt benmasse hvert år.

Dette betyr at det er livsviktig å tilføre kroppen vår alle vitaminene og mineralene den behøver for å holde skjelettet sunt. Siden mange av disse næringsstoffene finnes naturlig i dadler, er de perfekte til å hjelpe deg med å vedlikeholde skjelettets helse og holde kroppens bygningsmasse i godt behold når du eldes.


14) REDUSERER SUKKERINNTAKET

Fordi dadler er naturlig søtt, blir de ofte malt til en paste og brukt til å erstatte sukker som søtningsstoff i oppskrifter og bakst. Sukker er en næringsmessig snublestein i det gjennomsnittlige norske kostholdet. Det forårsaker utallige problemer og kan være avhengighetsskapende, siden det stimulerer lystsenteret i hjernen og øker kroppens ønske, til og med behov for det, i løpet av dager, uker og måneder. Dessuten, som narkotika, kan sukker ha en kumulativ virkning, som gir behov for større og større mengder for å tilfredsstille forbrukerens såkalte søtsug.

I tillegg, skummelt nok, kommer sukker forkledd i mange andre former, som den alltid tilstedeværende «high fructose corn syrup» (HFCS). I USA spiser de gjennomsnittlig 32 teskjeer med sukker hver dag, godt over den anbefalte daglige mengden. Sukkerinntaket blant nordmenn ligger på 7% av energiinntaket, litt over den anbefalte mengden fra Verdens Helseorganisasjon på 5%. Sukker kan bli inntatt på en sunn måte, gjennom frukt og enkle karbohydrater, men mange får i seg sukker fra behandlet mat, søtsaker og tilsatt sukker. Amerikanere dominerer på gjennomsnittlig sukkerinntak i verden, og konsumerer over dobbelt så mye som tyskere, som ligger på en andre plass. Realistisk sett, kan menneskekroppen trygt og effektivt bearbeide seks teskjeer tilsatt sukker om dagen. Alt over det (som de 26 uforklarte teskjeene med sukker amerikanere spiser daglig!) blir omgjort i kroppen til fett, som kan føre til mange lidelser. Noen langsiktige bivirkninger av sukker er:

  • Skade på leveren (som alkohol kan gjøre)

  • Forstyrrelse av insulinsignaler (som kan særlig være skadelig for diabetikere)

  • Forårsake metabolsk dysfunksjon (som vektøkning, abdominal fedme, dårlige kolesterolnivåer og høyt blodtrykk, blant annet)

  • Økende nivåer av urinsyre i kroppen (som kan føre til urinsyregikt og fruktose intoleranse)

Så, hvis du har søtsug, istedenfor å gå for godteri eller behandlet mat, vurder å drikk et glass med kaldt vann og litt dadler. Dadler er naturlig søte – ingen HFCS eller kunstige søtningsstoffer! – og vil lette på søtsuget uten å utsette deg for risikoen for negative bivirkninger av for


KONKLUSJON :

De som spiser en moderat mengde dadler, får god helse, og blir heller ikke tykk. Som en av de sunneste tørkede fruktene, er dadler perfekt egnet som et supplement til et sunt kosthold. I tillegg hjelper ørkenfrukten med å redusere kalium- og jernmangel, og kan forhindre mange sykdommer, samt støtte i helbredelsesprosessen. Det er ikke uten grunn at dadler er regnet som en medisinsk plante i den arabiske verden, lik svarte spisskummenfrø og svart spisskummenolje. Spesielt sistnevnte kan for mange mennesker være et godt tillegg til et sunt kosthold.


Comments


Kategorier / Tema
bottom of page